Emmanuel Villaume, hudební ředitel a šéfdirigent

Nejen hudbou živ je člověk, ochutnáváme Čínu – ...

Nejen hudbou živ je člověk, ochutnáváme Čínu – díl III.

Cestopis z turné PKF – Prague Philharmonia Čína 2017
Martin Bialas, houslista PKF – Prague Philharmonia

Cestujeme na východ Číny, k deltě Perlové řeky, u níž se nachází bývalé kolonie Hong Kong a Macao. Celá oblast patří k nejrychleji se rozvíjejícím v Číně a mohou za to právě ona dvě města, jejichž blízkost využívají Číňané již od sedmdesátých let k přilákání zahraničních investic. Z měst, která těsně hraničí s Hong Kongem i Macaem, byly vytvořeny speciální ekonomické zóny, do nichž ještě dnes můžete přijet jen s úředním povolením. Jedním z těchto měst je i Zhuhai (Ču-chaj). Přivítalo nás třicetistupňovým horkem a vlhkem takovým, že snad i pobyt v parní sauně je proti tomu odpočinkem v růžové zahradě. Zatímco trička a košile se na nás lepily při sebemenším pohybu, vnitřní prostory, včetně autobusových, připomínaly naplno puštěný mrazák a naše organismy tím dostávaly facky ze všech stran.

Z internetu se o městě Zhuhai dozvíte, že hostí ženský tenisový turnaj WTA, a jaké tam bude počasí asi od dvaceti pěti meteorologických serverů. A ani slovo o jedné z nejzajímavějších koncertních a operních budov, které byly v posledních letech zrealizovány. Dvě budovy jsou postaveny na malém ostrůvku nedaleko městské promenády, z nichž ta koncertní je vybavena sálem pro 1500 posluchačů s dokonalou akustikou, která jen podtrhává nabitý program připravený pro Zhuhaiany. Předehra Smetanovy Hubičky, Holoubek Antonína Dvořáka, atraktivní ouvertura ke hře Romeo a Julie Petra Iljiče Čajkovského, Beethovenův Egmont a Symfonie c moll; to jsou skladby, jejichž názvy se objevují na displejích po obou stranách jeviště, a které spolu s pokyny pořadatelů, typu "vypněte si mobilní telefony", přispívají ke hladkému průběhu večera a spokojenosti jak posluchačů, tak i nás "na druhé straně". Při oznámení některých skladeb, zejména Romea a Julie, obecenstvo nábožně vzdychne, tleská po každém kusu, včetně vět, což ale nevadí, protože platí: Co se líbí, má se ocenit.

Nejen hudbou ale živ je člověk, a proto si vážíme i toho, že můžeme po koncertě navštívit hotelovou restauraci a pochutnat si na exotické kuchyni, která s naší evropskou "čínou" nemá až tak mnoho co do činění. Většinou totiž nepoznáte, co si dáváte na talíř, pokud ono jídlo není vcelku, a rozhodně to není to pravé ořechové pro gurmány, znající a milující pouze hranolky, řízek, svíčkovou. Jsme u moře, proto hlavní pochutinou jsou zde plody moře, ráčci, krevety, šneci, ryby, slávky, olihně, kalamáry, pak i nejrůznější typy mas, saláty, pro mlsouny zmrzlina či ovoce namáčené v čokoládové fontáně....Je těžké si nevybrat, ale i tak po návratu z večeře je důležité, a to přinejmenším ze zdravotních důvodů, napít se pravé...nefalšované...moravské...slivovice.

Panda na konec - díl VI.

Naši Zhuzhouané nám rozumějí! – díl V.

Qingdao – Taktovku přebírá Zbyněk Müller. Čínské děti na pozdrav salutují – díl IV.

Zhengzou – první koncertní zastáva turné – díl II.

Sledujte blog Martina Bialase z turné Čína 2017!