Saint-Saëns. Rachmaninov. Berlioz. Tanguy

Orchestrální cyklus A
Koupit vstupenku

Místo konání

Smetanova síň Obecního domu
náměstí Republiky 5, Praha 1 - Staré Město

Cena

1 300 | 900 | 700 | 500 Kč (SL/E*) | 200 Kč (ST*)
Donátorská vstupenka 3 000 Kč
*SL/E místa se zhoršeným výhledem a varhanní empora
*ST místa k stání

Prodej jednotlivých vstupenek začíná 14. června 2021.

Koupit abonmá

Účinkují

Program

Éric Tanguy
Incanto
Sergej Rachmaninov
Koncert pro klavír a orchestr č. 2 c moll op. 18
Hector Berlioz
Milostná scéna z dramatické symfonie Romeo a Julie op. 17
Camille Saint-Saëns
Symfonie č. 2 a moll op. 55

Tři francouzští skladatelé různých epoch

Význam francouzské hudební tradice je v kontextu západní klasické hudby zcela neopomenutelný. Francie byla dějištěm pozoruhodných hudebních počinů již od dob renesance, což platí dodnes, jak dokládá i program zahajovacího koncertu této sezony. Pod taktovkou Emmanuela Villauma, jenž je k výkladu francouzské hudby tím nejpovolanějším, uvede PKF — Prague Philharmonia díla tří francouzských skladatelů různých epoch.

Začneme Incantem soudobého autora Érica Tanguye, žáka legendárního Gérarda Griseyho. Tanguy již své skladby uváděl ve spolupráci s hvězdnými sólisty jako Mstislavem Rostropovičem nebo Emmanuelem Pahudem a ve své vlasti patří k nejuznávanějším žijícím autorům. Do francouzské hudby devatenáctého století nahlédneme přes díla Hectora Berlioze a Camilla Saint-Saënse. Berlioz svou Milostnou scénu z velkolepé dramatické symfonie Romeo a Julie považoval za to nejlepší, co kdy napsal. V Symfonii č. 2 se pak seznámíme s kontrapunktickým uměním tradicionalisty Camilla Saint-Saënse.

První večer sezony ozdobí i jedno z nejoslavovanějších děl klavírní literatury, Koncert pro klavír a orchestr č. 2 Sergeje Rachmaninova v podání našeho častého hosta, vynikajícího Andrewa von Oeyena.

Andrew von Oeyen hraje Rachmaninův Koncert pro klavír a orchestr č. 2 c moll op. 18

Andrew von Oyen, foto: Marco Borggreve

Andrew von Oeyen — klavír

Andrew von Oeyen se etabloval jako jeden z nejpozoruhodnějších pianistů své generace; je proslavený po světě svými elegantními a perceptivními interpretacemi, vyváženým uměleckým projevem a brilantní technikou.  

Andrew von Oeyen vystoupil na recitálu ve Wigmore Hall a v Barbican Hall v Londýně, v Lincoln Center v New Yorku, Kennedy Center ve Washingtonu, v Symphony Hall v Bostonu, curyšské Tonhalle,  Čajkovského sále v Moskvě, v sále Petrohradská filharmonie, v Národní koncertní síni v Dublinu, Royce Hall v Los Angeles, Herbst Theater v San Francisku, Spivey Hall v Atlantě, Sala São Paulo, Teatro Olimpico v Římě, v Mexico City, Hanoji, Macau a ve všech významných koncertních sálech Japonska a Jižní Koreje. Mezi festivalová vystoupení patří Aspen, Ravinia, Grant Park, Mainly Mozart, Saratoga, Schubertiade, Spoleto, Brevard, Grand Teton, Chautauqua a Mariinského „Hvězdy bílých nocí“. 

Mezi angažmá von Oeyena v letech 2020–21 patří mimo jiné vystoupení s Atlanta Symphony, San Francisco Symphony, PKF — Prague Philharmonia, Magdeburg Philharmonic, Kansai Philharmonic, Iceland Symphony, Orquesta Filarmonica de Buenos Aires (Teatro Colón), Krakowskou a Záhřebskou filharmonií, Murten Classics festivalový orchestrem, Jeruzalémským symfonickým orchestrem a Los Angeles komorním orchestrem, kromě recitálů napříč USA a Evropou a vystoupení na letních festivalech ve Švýcarsku a Itálii. V červnu 2021 vydá své třetí album pro Warner Classics.

Podrobný medailonek

Emmanuel Villaume — dirigent

Emmanuel Villaume působí od sezony 2015-2016 jako šéfdirigent a hudební ředitel PKF — Prague Philharmonia a osmým rokem zastává pozici hudebního ředitele Opery v Dallasu.

Pravidelně spolupracuje s nejprestižnějšími operními domy světa: Královskou operou Covent Garden v Londýně, Deutsche Oper Berlin, Mariinským divadlem v Petrohradě, Metropolitní operou v New Yorku, Lyric Opera v Chicagu, Sanfranciskou operou, Gran Teatre del Liceu v Barceloně a dalšími. Nastudoval inscenace ve Washingtonské národní opeře, Teatro Colón v Buenos Aires, Tokyo Bunka Kaikan, Teatro Real v Madridu, Bavorské státní opeře či Teatro La Fenice.

Spolupracoval s předními světovými orchestry: Bavorským rozhlasovým orchestrem, Orchestre de Paris, Královskou filharmonií v Londýně, Chicagským, Sanfranciským a Bostonským symfonickým orchestrem, Losangeleskou filharmonií, NHK Symphony Orchestra v Tokiu a řadou dalších. Je vyhledávaným partnerem největších operních hvězd současnosti: Anny Netrebko, Diany Damrau, Bryana Hymela nebo Angely Gheorghiu.

Podrobný medailonek

Emmanuel Villaume, foto: Marco Borggreve
Za podpory
Hl.město Praha
Ministerstvo kultury
Generální partner
Komerční banka
Hlavní partner
Hyundai
Generální mediální partner
Česká televize
Hlavní mediální partner
Hospodářské noviny
Patron
RSBC
Partneři
SIKO
BENU
Centrální depozitář cenných papírů
Mozart Prague