Gounod. Mozart. Strauss

Orchestrální cyklus A
Koupit vstupenku

Místo konání

Dvořákova síň Rudolfina

Koncerty v Rudolfinu jsou hudební zážitek na světové úrovni. Dvořákova síň hostila mnoho světoznámých orchestrů a sólistů.

náměstí Jana Palacha 79/1, Praha 1

Cena

1300 | 900 | 700 | 500 Kč

Účinkují

Program

Richard Strauss
Serenáda Es dur op. 7 TrV 106
Wolfgang Amadeus Mozart
Der Schauspieldirektor (Divadelní ředitel) KV 486, předehra
Johannes Brahms (orchestrace Darko Butorac)
Sonáta pro klarinet a smyčcový orchestr f moll op. 120 č. 1
Charles Gounod
Symfonie č. 2 Es dur

Na předposledním koncertu naší orchestrální řady přivítáme dalšího z fenomenálních sólistů, proslulého klarinetistu Andrease Ottensamera. První klarinetista Berlínské filharmonie předvede svoje umění v úpravě nádherné Brahmsově Sonátě pro klarinet f moll, zásadním díle klarinetové literatury 19. století. 
 
Úvodní číslo večera, Straussova Serenáda Es dur, je skladbou z pera umělce stojícího na počátku své velké kariéry. Richard Strauss složil tuto kompozici pro výlučně dechové komorní obsazení jako teprve sedmnáctiletý. V německy mluvícím prostředí zůstaneme i v další skladbě. Mozartův Divadelní ředitel je komický, až sarkastický singspiel na německé libreto, jehož hlavní zápletkou je boj dvou sopranistek-rivalek o angažmá. Z díla uslyšíme hravou, jiskřivou předehru.
  
Závěr večera bude trochu netradiční – uslyšíme symfonické dílo jednoho z uznávaných francouzských operních skladatelů, Charlese Gounoda. Ve své odlehčené, optimistické Symfonii č. 2 dává Gounod štědrý prostor především dřevěným dechovým nástrojům, jež dodávají symfonii jedinečnou barvu. Německý vliv je pak patrný i v této skladbě: skladatel čerpá ze své fascinace Felixem Mendelssohnem-Bartholdym nebo Robertem Schumannem. 

Andreas Ottensamer & Kammerakademie Potsdam

Za podpory
Hl.město Praha
Ministerstvo kultury
Generální partner
Komerční banka
Hlavní partner
Hyundai
Generální mediální partner
Česká televize
Hlavní mediální partner
Hospodářské noviny
Patron
RSBC
Partneři
SIKO
BENU
Centrální depozitář cenných papírů
Mozart Prague