Beethoven. Fanny Mendelssohn. Webern

Komorní cyklus K
Barokní refektář Profesního domu
Malostranské nám. 2/25, Praha 1
Koupit vstupenku

400 | 350 Kč (senioři 65+) | 100 Kč (studenti a děti do 15 let)
Rodinná vstupenka 100 Kč / osoba
Donátorská vstupenka 2 000 Kč

violoncello
klavír
Fanny Mendelssohn
Capriccio As dur
Mieczyslaw Weinberg
Sonáta pro violoncello a klavír č. 2 op. 63
Anton Webern
Tři krátké kusy pro violoncello a klavír op. 11
Ludwig van Beethoven
Sonáta pro violoncello a klavír č. 3 A dur op. 69

Představujeme účinkující

Lukáš Pospíšil — violoncello

Violoncellista Lukáš Pospíšil je absolventem Pražské konzervatoře, Akademie múzických umění v Praze a Hochschule für Musik und darstellende Kunst ve Vídni. Již během svých studií se zúčastnil řady mistrovských kurzů (Heinrich Schiff, Martin Hornstein) a interpretačních soutěží (Beethovenův Hradec, Mezinárodní soutěž Leoše Janáčka v Brně). V letech 1988—1991 působil jako člen skupiny a později jako koncertní mistr v Gustav Mahler Jugendorchester, v sezoně 2004—2005 byl sólo cellistou v Kammerorchester Berlin. Vedle toho je Lukáš Pospíšil uznávaným komorním hráčem (Zeiher Quartett), jako sólista pravidelně koncertuje jak u nás, tak v zahraničí. Jakožto nadšený propagátor děl českých autorů premiérově uvedl spolu s Českou filharmonií například Koncert pro violoncello a orchestr Zdenka Šestáka. Od roku 1994 je koncertním mistrem PKF — Prague Philharmonia, s níž pod vedením Jiřího Bělohlávka natočil v roce 2000 sólové CD. 

Filip Martinka — klavír

Klavírista Filip Martinka je posluchačem Hudební fakulty AMU v Praze ze třídy doc. Martina Kasíka. Jako sólista hrál s několika významnými českými orchestry. V roce 2018 zahrál Rachmaninův klavírní koncert c moll se Symfonickým orchestrem hl. města Prahy, v témže roce také Griegův koncert se Západočeským orchestrem. Letos na koncertě s PKF provedl Beethovenův 3. klavírní koncert.

V roce 2019 absolvoval koncertní turné po Izraeli a Palestině. Mezi jeho největší soutěžní úspěchy se řadí 1. místo na soutěži konzervatoří ČR (2016) a titul laureáta soutěže Mladý klavír Pražské konzervatoře (2018). Velkou ctí pro něj bylo vystoupení s houslovým virtuózem Václavem Hudečkem na koncertě festivalu Svátky hudby v Praze (2017). 

Vedle sólové hry se Filip věnuje také hře komorní a klavírnímu doprovodu. Již několik let vystupuje s violoncellistou Jakubem Gráfem. Získali spolu ocenění laureátů na mezinárodní soutěži Českého rozhlasu Concertino Praga (2018). Dlouhodobě doprovází dva významné dětské pěvecké sbory: pražský sbor Rolnička a mladoboleslavské Jiřičky, se kterými úspěšně debutuje na soutěžích v zahraničí i v Čechách.

Ludwig van Beethoven: Sonáta pro violoncello a klavír č. 3 A dur op. 69

Za podpory
Hl.město Praha
Ministerstvo kultury
Generální partner
Komerční banka
Hlavní partner
Hyundai
Generální mediální partner
Česká televize
Hlavní mediální partner
Hospodářské noviny
Patron
RSBC
Partneři
SIKO
BENU
Centrální depozitář cenných papírů
Mozart Prague