Koncert Talent Prahy 5 se blíží

Talent Prahy 5

Soutěž pro mladé talentované hudebníky Talent Prahy 5 má již dlouholetou tradici.

I v roce 2020 se do ní prostřednictvím své hudební školy či svého učitele hudby přihlásili nadějní mladí hudebníci z mnoha hudebních oborů.

I když je soutěž otevřena i pro pěvecké sbory, žádný z nich se ročníku 2020 bohužel nezúčastnil. Sborový zpěv byl loni prakticky paralyzován v důsledku opatření proti šíření nemoci covid-19. Soutěžní přehrávka se uskutečnila v sále Základní umělecké školy Štefánikova 11. prosince 2020. Odborná porota v čele s dirigentem Leošem Svárovským, občanem Prahy 5, posoudila výkony soutěžících a vybrala z nich vítěze jednotlivých kategorií.

Tito "nejlepší z nejlepších" dostanou příležitost 21. června 2021 vystoupit v Národním domě na Smíchově spolu s orchestrem PKF – Prague Philharmonia na slavnostním koncertě laureátů soutěže Talent Prahy 5. Posluchači budou mít možnost v podání mladých umělců vyslechnout díla světových skladatelů. Například zazní 3. věta Mendelssohnova Houslového koncertu e moll v podání Christophera Porteouse (1. cena v kategorii II), píseň Alma del core Antonia Caldary zazpívá Zora Kalinová (2. cena v kategorii II) a dvě části Stamitzova Koncertu pro klarinet a orchestr B dur zahraje Martin Janda (2. cena v kategorii II).

Na koncertě tentokrát nevystoupí sólisté z partnerských měst, ale pozvání předsedy poroty soutěže a dirigenta koncertu Leoše Svárovského přijal znamenitý klarinetista Jiří Javůrek, který je nejen laureátem jednoho z předchozích ročníků Talentu Prahy 5, ale současně učitelem laureáta ročníku 2020 Martina Jandy. Jiří Javůrek také dříve hrál v orchestru PKF – Prague Philharmonia v rámci projektu Orchestrální akademie. Tentokrát provede Introdukci, téma a variaci skladatele Gioacchina Rossiniho.

Program večera bude tedy rámován dvěma skladbami Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Po úvodní skladbě následují staří mistři a dále pak dvě svěží skladby Gioacchina Rossiniho. Nositel nejvyššího ocenění tohoto ročníku soutěže Talent Prahy 5 pak vystoupí na závěr.

Záštitu převzal místostarosta Lukáš Herold (ODS), duchovní otec soutěže. Vstup na koncert je tradičně zdarma.